Moneycontrol
you are here: HomeNewsBusiness
Last Updated : Jun 01, 2018 03:22 PM IST | Source: Moneycontrol.com

Moneycontrol Ultimate Business Quiz #29: Test your knowledge

Take a shot at the Moneycontrol Ultimate Business Quiz. Check how many you get right.

Avinash Mudaliar @moneycontrolcom
Anubhav Chatterjee
Q1. If it was 3 for the British and 22 for the Americans. Which item of daily necessities was rationed in this manner to the troops during WW2?
1/40

Q1. If it was 3 for the British and 22 for the Americans. Which item of daily necessities was rationed in this manner to the troops during WW2?

Answer: In World War II, British soldiers got a ration of three sheets of toilet paper a day. Americans got 22. (Image: Pixabay)
2/40

Answer: In World War II, British soldiers got a ration of three sheets of toilet paper a day. Americans got 22. (Image: Pixabay)

Q2. To avoid using the German sounding name ‘hamburger’ during World War II, Americans used what name? (Image: Reuters)
3/40

Q2. To avoid using the German sounding name ‘hamburger’ during World War II, Americans used what name? (Image: Reuters)

Answer: Liberty Steak
4/40

Answer: Liberty Steak

Q3. During the time of World War 2, what significance did man called Max Heiliger have considering his investments across various banks?
5/40

Q3. During the time of World War 2, what significance did man called Max Heiliger have considering his investments across various banks?

Answer: Max Heiliger was the fictitious name the SS used to establish a bank account in which they deposited money, gold, and jewels taken from European Jews. (Image: WikiMedia Commons)
6/40

Answer: Max Heiliger was the fictitious name the SS used to establish a bank account in which they deposited money, gold, and jewels taken from European Jews. (Image: WikiMedia Commons)

Q4. This movement was started by Erik Ahlström in 2016. After moving to Stockholm from a small ski-community in northern Sweden, Ahlström became frustrated with the amount of litter he saw while riding his bike to work every day. The activity is combination of jogging and the Swedish word for pick up, plocka upp. How is this activity known as? (Image: Reuters)
7/40

Q4. This movement was started by Erik Ahlström in 2016. After moving to Stockholm from a small ski-community in northern Sweden, Ahlström became frustrated with the amount of litter he saw while riding his bike to work every day. The activity is combination of jogging and the Swedish word for pick up, plocka upp. How is this activity known as? (Image: Reuters)

Answer: Plogging
8/40

Answer: Plogging

Q5. Identify the advertiser.
9/40

Q5. Identify the advertiser.

Answer: Chevrolet
10/40

Answer: Chevrolet

Q6. Identify the advertiser.
11/40

Q6. Identify the advertiser.

Answer: Manforce condoms
12/40

Answer: Manforce condoms

Q7. This Google doodle is dedicated to whom?
13/40

Q7. This Google doodle is dedicated to whom?

Answer: Søren Peder Lauritz Sørensen
14/40

Answer: Søren Peder Lauritz Sørensen

Q8. Kevin Ashton is a British technology pioneer who cofounded the Auto-ID Center at the Massachusetts Institute of Technology (MIT), which created a global standard system for RFID and other sensors. He coined a term which describe a system where the Internet is connected to the physical world via ubiquitous sensors. What is it called? (Image: WikiMedia Commons)
15/40

Q8. Kevin Ashton is a British technology pioneer who cofounded the Auto-ID Center at the Massachusetts Institute of Technology (MIT), which created a global standard system for RFID and other sensors. He coined a term which describe a system where the Internet is connected to the physical world via ubiquitous sensors. What is it called? (Image: WikiMedia Commons)

Answer: Internet of Things
16/40

Answer: Internet of Things

Q9. For Antartica, it is a Chinstrap Penguin, for Legoland California it is a Lego character, in Hawaii it is a surfboarder, in NASA Kennedy Space Center, it is an astronaut. What are we talking about?
17/40

Q9. For Antartica, it is a Chinstrap Penguin, for Legoland California it is a Lego character, in Hawaii it is a surfboarder, in NASA Kennedy Space Center, it is an astronaut. What are we talking about?

Answer: Google Street View Pegmans
18/40

Answer: Google Street View Pegmans

Q10. What does this map depict?
19/40

Q10. What does this map depict?

Answer: Metrication by year map
20/40

Answer: Metrication by year map

Q11. FreeWill Sports Pvt Ltd was incorporated in 1934 in Sialkot by Nihal Chand Kharbanda. In 1962, Vijay Kharbanda joined his father in business . The 1947 partition of the country saw the company shift its base from Sialkot to Mumbai and from Mumbai to Meerut finally settling in Jalandhar. The brand gets its name from the initials of the founder? Name the brand?
21/40

Q11. FreeWill Sports Pvt Ltd was incorporated in 1934 in Sialkot by Nihal Chand Kharbanda. In 1962, Vijay Kharbanda joined his father in business . The 1947 partition of the country saw the company shift its base from Sialkot to Mumbai and from Mumbai to Meerut finally settling in Jalandhar. The brand gets its name from the initials of the founder? Name the brand?

Answer: Nivia
22/40

Answer: Nivia

Q12. John Dabiri is dean at the California Institute of Technology. The wind energy industry is scaling to larger and larger blades, which harvest more energy. But with larger blades, come the need for more space between turbines and higher costs. John has developed a new design of close vertical axis turbines, an economical way harvesting of wind energy. He draws the design from nature, where the constructive interference between the movements of each of the turbines aids the whole system. What is his inspiration?
23/40

Q12. John Dabiri is dean at the California Institute of Technology. The wind energy industry is scaling to larger and larger blades, which harvest more energy. But with larger blades, come the need for more space between turbines and higher costs. John has developed a new design of close vertical axis turbines, an economical way harvesting of wind energy. He draws the design from nature, where the constructive interference between the movements of each of the turbines aids the whole system. What is his inspiration?

Answer: Movement of Schooling Fishes in Water. In essence, the blades take advantage of the wind's behavior, for energy production, the way that fish take advantage of the water's behavior for forward movement.
24/40

Answer: Movement of Schooling Fishes in Water. In essence, the blades take advantage of the wind's behavior, for energy production, the way that fish take advantage of the water's behavior for forward movement.

Q13. Started with a store in Lille, France in 1976, founded by Michel Leclercq, this retailer has expanded into 38 countries and has a sizeable presence in India. Identify the sportswear brand.
25/40

Q13. Started with a store in Lille, France in 1976, founded by Michel Leclercq, this retailer has expanded into 38 countries and has a sizeable presence in India. Identify the sportswear brand.

Answer: Decathlon
26/40

Answer: Decathlon

Q14. From the world of footwears, identify the person in the picture?
27/40

Q14. From the world of footwears, identify the person in the picture?

Answer: Steve Madden
28/40

Answer: Steve Madden

Q15. Founded in 1920 in Kolkata as Bengal Waterproof Works, it was India’s first waterproofing factory and produced a famous brand of rainwear. Identify the brand which evolved during the swadeshi movement.
29/40

Q15. Founded in 1920 in Kolkata as Bengal Waterproof Works, it was India’s first waterproofing factory and produced a famous brand of rainwear. Identify the brand which evolved during the swadeshi movement.

Answer: Duckback
30/40

Answer: Duckback

Q16. US scientists have built a self-assembling four-legged robot from sheets of shape-memory plastic containing embedded electronics. Once connected to a battery power supply, the flat composite heated up, folded, and transformed into a mobile robot in about four minutes. What is the inspiration for these transformer like robots?
31/40

Q16. US scientists have built a self-assembling four-legged robot from sheets of shape-memory plastic containing embedded electronics. Once connected to a battery power supply, the flat composite heated up, folded, and transformed into a mobile robot in about four minutes. What is the inspiration for these transformer like robots?

Answer: These are inspired by the Japanese paper-folding art of origami. A software programme called "Origamizer" was used to generate the crease patterns at the heart of the automated folding process.
32/40

Answer: These are inspired by the Japanese paper-folding art of origami. A software programme called "Origamizer" was used to generate the crease patterns at the heart of the automated folding process.

Q17. Clarkia pulchella also known as pinkfairies, ragged robin, and deerhorn clarkia is a species of flowering plant in the Onagraceae family. It was first discovered by Meriweather Lewis close to Kamiah, Idaho during the Lewis and Clark expedition and it was subsequently brought back as a botanical specimen. For what reason is it most cited and remembered in the world of science?
33/40

Q17. Clarkia pulchella also known as pinkfairies, ragged robin, and deerhorn clarkia is a species of flowering plant in the Onagraceae family. It was first discovered by Meriweather Lewis close to Kamiah, Idaho during the Lewis and Clark expedition and it was subsequently brought back as a botanical specimen. For what reason is it most cited and remembered in the world of science?

Answer: Brownian motion. In 1827, while examining grains of pollen of the plant Clarkia pulchella suspended in water under a microscope, Robert Brown observed minute particles, now known to be amyloplasts (starch organelles) and spherosomes (lipid organelles), of the pollen grains, executing a continuous jittery motion. He ruled out the hypothesis that the effect was life-related and ended up with the phenomenon that we know today as Brownian motion.
34/40

Answer: Brownian motion. In 1827, while examining grains of pollen of the plant Clarkia pulchella suspended in water under a microscope, Robert Brown observed minute particles, now known to be amyloplasts (starch organelles) and spherosomes (lipid organelles), of the pollen grains, executing a continuous jittery motion. He ruled out the hypothesis that the effect was life-related and ended up with the phenomenon that we know today as Brownian motion.

Q18. Where will you come across this logo?
35/40

Q18. Where will you come across this logo?

Answer: D-Mart
36/40

Answer: D-Mart

Q19. Indrapastha Gas Limited was given a contract to construct a pipeline for continuous fuel supply. LPG was expensive so PNG was used for this project. What significant usage did the PNG find itself?
37/40

Q19. Indrapastha Gas Limited was given a contract to construct a pipeline for continuous fuel supply. LPG was expensive so PNG was used for this project. What significant usage did the PNG find itself?

Answer: The answer is Amar Jawan Jyoti erected under the India Gate, post the Bangladesh Liberation War in December 1971 to commemorate the sacrifice of the Indian soldiers.
38/40

Answer: The answer is Amar Jawan Jyoti erected under the India Gate, post the Bangladesh Liberation War in December 1971 to commemorate the sacrifice of the Indian soldiers.

Q20. The "Ren" in Rendanheyi Model refers to each employee; "Dan" refers to needs of each user; and "HeYi" refers to the connection between each employee and needs of each user. Through this model, each department of the enterprise will be transformed into micro-enterprises that are in the startup stage forever. They can respond to users' needs quickly and flexibly. Which Chinese consumer durable giant has introduced this concept?
39/40

Q20. The "Ren" in Rendanheyi Model refers to each employee; "Dan" refers to needs of each user; and "HeYi" refers to the connection between each employee and needs of each user. Through this model, each department of the enterprise will be transformed into micro-enterprises that are in the startup stage forever. They can respond to users' needs quickly and flexibly. Which Chinese consumer durable giant has introduced this concept?

Answer: Haier
40/40

Answer: Haier

First Published on Jun 1, 2018 03:22 pm
Loading...
Sections
Follow us on
Available On
PCI DSS Compliant