Moneycontrol
Nov 10, 2017 08:56 PM IST | Source: Moneycontrol.com

Answers to Moneycontrol Ultimate Business Quiz #2

The second round of the Moneycontrol Ultimate Business Quiz series.

Avinash Mudaliar @moneycontrolcom

Q1. He is one of the founders of the game and his company was the first to sell equipment for it. An early advertisement for this game is shown here. Which game/sport?

1.1

1.2

Answer: Paintball. Bob Gurnsey, one of the three founders of Paintball, formed the National Survival Game company, which was the first firm to sell paintball equipment.

1A

Q2. Which company gets its name from the word-to-word translation and transpositioning of its founder's surname? Who is shown in the image below?

2

Answer: Bridgestone. The Bridgestone Corporation founded in 1931 by Shojiro Ishibashi gets its name from translation and transposition of Ishibashi, meaning "stone bridge" in Japanese.

Shojiro Ishibashi (Ishi = Stone,  Bashi = Bridge).

Q3. Who is the person standing with Oprah?

2A

3.1

3.2

Answer: Barbara Handler, the daughter of Ruth Handler after whom the Barbie doll is named.

This Italian immigrant operated restaurants in Mexico and the United States. During the Fourth of July 1924, rush depleted the kitchen's supplies and he had to make do with what he had and thus he created something.

Q4. What did he create?

4.1

4.2

Answer: Ceasar Salad. (Hotel Ceasars Palace in Tijuana (Mexico) + Cardini Ceasar original = Ceasar Salad)

4A

Q5. What campaign and which company did he engineer this campaign for?

5

Answer: Microsoft and the ‘Putting People First’ campaign.

Q6. What was founded by these two men and named after two geographic locations - one where it originated and the other which its founders hoped it would surpass someday?

6

Answer: Cathay Pacific. This UK company was founded in 1971 as a manufacturer of shopping baskets.

6A

In 1985, an English Businessman bought a controlling stake of around 30 percent in this company and diversified its businesses. Delfinware is the subsidiary that still continues the original business.

Q7. Who is he and which company did he found in this manner?

7

Answer: Sir Martin Sorell and Wire and Plastic Products plc / WPP. A market research conducted by Ogilvy & Mather in 2008 for an Indian client revealed that, though the animal symbolized toughness, it was also a sloth and has become an endangered species and hence, had to be retired, making way for a new brand identity.

The new identity symbolises raising the bar.

Q8. Which animal and which company?

M

Answer: One Horned Rhinoceros and CEAT.

Q9. Ad campaign for what?

8

Answer: Pantone. 

8A

Q10. The company he started and its best selling brand are both named in memory of his father. Identify both.

9.1

9.2

Answer: CavinKare and Chik Shampoo, both named after Chinni Krishnan, father of CavinKare chairman and MD CK Ranganathan.

9.3

Q11. The promoter, the designer and the line are shown in this image. Identify the two people – the promoter and the designer.

10

Answer: Maureen Wadia, Sabyasachi Mukherjee with the ‘Tao‘ collection of Bombay Dyeing bed linen.

10.1

10.2

Q12. A special edition of monopoly based on who or what?

11

Answer: Alan Turing.

11A

Q13. Ad for what and whose face has been blocked?

12

Answer: Nikon and Bill Clinton. 

12A

Q14. Someone in an ad for his own product. Which product?

13

Answer: Beats by Dr.Dre. 

13A

Q15. What tops this list of products of daily use with a value of 330 mg?

14

Answer: Starbucks 'Grande' (16 oz).

14A

Q16. Who are X and Y?

15.1

Y

Answer: Bruce Barton and BBDO (Batten, Barton, Durstine & Osborn).

Q17. Identify the two brands established by him. (Clue marked inside the image).

16

Answer: Altec Lansing and JBL.

Q18. What is this entrepreneur's surname?

17

Answer: Dassault.

He is Serge Dassault, son of Marcel Dassault from whom he inherited the Dassault Group.

Q19. Which brand’s journey is being shown here in these fantastically designed bottles?

18

Answer: Johnnie Walker.

The Johnnie Walker 1910 Commemorative Special Edition bottle was produced to mark the launch of the Johnnie Walker House in Shanghai. The design brings to life the story of Johnnie Walker‘s journey from Scotland to China across seven elegant ceramic square bottles.

Q20. Connect:

19.1

19.2

Answer: T.M.A.Pai, who established Syndicate Bank, had a Ripley's "Believe it or Not" record for starting the most number of educational institutions, 54 in total, during his lifetime, an achievement unparalleled.

Q21. Connect:

20.1

20.2

Answer: Dindigul Thalapakatti Biryani. The brand was founded by Nagasamy Naidu under the name Anandha Vilas Biriyani Hotel in Dindigul.

20A

He always wore a turban called THALAPA (a traditional headdress), which over the years became synonymous with his brand and cooking styles, leading him to earn the nickname ―Thalappakatti Naidu. This eventually became the name of the brand and restaurants.

Q22. Connect:

21.1

21.2

21.3

Answer: Tour De France jerseys. The green jersey got its colour when it was first sponsored by a lawn mower company.

L‘Auto, the publication which established the race, created the yellow jersey as a prize for the winner to reflect the yellow colour of their paper Chocolat Poulain first sponsored a prize and the jersey for the ‘king of the mountains and modeled it after a bar of chocolate of theirs which had a polka dotted wrapper'.

Q23. Who created this ad to go with their tagline telling people that they would either love the product or hate it?

22

Answer: Marmite. A German chemist named Liebig discovered that the waste of yeast used in brewing beer could be self-digested and made into a concentrate, resulting in a protein-rich paste.

The yeast extract used in Marmite mostly comes from Bass's brewery in Burton-on-Trent and other breweries. The breweries pay Marmite to remove the yeast from their factories.

Salt to the waste-product produced by the yeast in the brewing process, thus rupturing the yeast cells by osmotic pressure—and then concentrating the resulting sludge. The image on the front of the jar shows a "marmite", a French term for a large, covered earthenware or metal cooking pot.

22A

Q24. Complete the sequence.

23.1

23.2

23.3

23.4

Answer: Homeshop18. These are virtual shopping walls that enable people to shop using their mobile phones.

23A

Q25. Identify 1 and 2.

24

Answer: 1. John Sculley and 2. Steve Wozniak

The title role will be played by Ashton Kutcher, with Josh Gad playing the role of Apple Computer's co-founder Steve Wozniak.

Jobs (stylized as jOBS) is a forthcoming biographical drama film based on the career of a late American businessman, designer and inventor Steve Jobs, from 1971 to 2011.

Matthew Modine — John Sculley
Ashton Kutcher — Steve Jobs

Josh Gad — Steve Wozniak 

24A
Sections
Follow us on
Available On